Søvn


Mere søvn er noget af det, de fleste nybagte forældre ønsker sig mest. Samsovning er for mange go-to løsningen. Er du i tvivl om det er ok at dele seng med baby eller hvordan det skal gøres? Læs med her.

Book familie søvn coaching her.

Mere søvn, mindre gråd – kan det nu passe?

Hvad er samsovning?

Den mest naturlige sove-løsning for os mennesker.

Samsovning er når I ikke sover hver for sig, men sammen. Det kan gøres på mange forskellige måder.
Nogle familier sover bare i samme soveværelse, men har flere senge i rummet, andre sover i en stor familieseng eller har sat en tremmeseng med siden åben mod forældrenes seng. For andre igen er det en mellemting.

Ideen er, at forældre og børn ikke har hver deres værelser at sove i.  De fleste opfatter det dog ikke rigtig som samsovning blot at dele soveværelset og ikke sengen. Derfor refererer jeg herefter til samsovning som deling af samme seng.
Det er dog op til jer som familie at finde den bedste løsning for jer – og det er definitivt en mulighed at have et stort soveværelse med flere senge  (som man evt. kan rykke rundt på afhængigt af sine behov for tiden).

Hvilke fordele og ulemper er der ved samsovning?

At dele samme seng har både fordele og ulemper for familien som helhed og hver enkelt af jer.

Forældrene får ofte mere søvn. Især det helt nyfødte barn kan være nemmere at overskue i forældrenes seng. Især hvis barnet ammes. Det bliver nemmere for mor at reagere hurtigt på en baby, som er ved at vågne eller som har brug for en voksen.
Mor kan nemt og hurtigt give baby en portion drømmebabs (dreamfeed). Det giver færre og kortere opvågninger for hele familien.

Det fremmer også tilknytningen mellem forælder og børn at samsove. Ikke kun fordi det er skønt at vågne ved siden af en smilende baby. Kropskontakten og duften samt det vidunderlige ved at se på hinanden booster jeres tilknytningsfremmende hormoner.

Barnet får ofte mere søvn og er generelt mest tryg ved at sove tæt på sine forældre. Det er noget, som ligger dybt i os. At sove alene har i vores fortid været lig med fare (fra rovdyr fx). Den fysiske kontakt hjælper baby til et mere regelmæssigt åndedræt, til at bruge energi mere effektivt, til at vokse hurtigere og til at opleve mindre stress.

Men der er også ulemper som sagt. At dele samme seng er for nogle mennesker sværere end for andre. Man kan have svært ved at sove tungt og igennem, når dén man ligger ved siden af ligger uroligt eller laver lyde i søvne. Men mangt og meget findes der forskellige løsninger på, så man stadig kan høste fordelene ved samsovning.
Igen må I som familie selv afgøre hvad der fungerer for jer. Bare det at sove i samme rum som baby mindsker risikoen for vuggedød med 50 %!

Men er det sikkert?

Det kommer helt an på hvordan I gør. Samsovning kan både være fuldstændig trygt og sikkert, men også være decideret farligt.
Fordi ikke alle ved hvad der er farligt at gøre og hvad der er sikkert, har jeg samlet informationer om samsovnings sikkerhed her.

Derudover kan du hygge dig med at farvelægge et HealingColoring ark om samsovnings sikkerhed, som du kan købe i min webshop her.

Har du spørgsmål til samsovning, så kontakt mig gerne. Jeg har samsovet med begge mine børn fra de var nyfødte. Min ældste indtil hun var 3 og min yngste på 5 sover stadig i vores familieseng. Jeg deler med glæde ud af mine erfaringer.

På grund af Covid-19 og de nuværende restriktioner, tilbyder jeg lige nu alle mine ydelser kun på virtuel basis. Det vil sige via opkald, e-mail, sms og video-chat.

Varer kan du fortsat købe ved at skrive til mig. Al betaling skal ske enten via MobilePay eller Paypal.

Velkommen til smukke!

Ringslynge

Mit navn er Liljesofie og jeg er Birthkeeper. Min mission er at støtte dig i at få den graviditet, fødsel og barselstid du drømmer om, ved at lære dig om dine muligheder, holde dit space og være dér for dig.