Stofbleer & EC


Moderne stofbleer og EC kan kombineres eller bruges hver for sig. Begge dele er gode for både babys mås, din økonomi og miljøet.


Køb EC udstyr og få vejledning her.

En glad babymås gør også mor glad

Hvad er EC og moderne stofbleer?

EC står for elimination communication og betyder ganske kort, at man kommunikerer med/aflæser baby om hvornår h*n skal eliminere(af med urin eller afføring). Man kan starte fra fødslen eller senere. Og man kan køre fuldtids EC indtil barnet selv kan gå på potten, eller deltid, hvor man bruger ble noget af tiden.

Moderne stofbleer er et mere miljøvenligt alternativ til engangsbleerne. De fås i mange forskellige udgaver. For eksempel er der lommebleer, AIO (all in one), AI2 (all in two), faconsyede stofbleer og de gammeldags bindebleer, gylpeklude og prefolds.

Hvorfor vælge moderne stofbleer?

Moderne stofbleer er bedre for miljøet:

De kan vaskes igen og igen og man kan endda sælge dem videre, når baby ikke skal bruge dem mere (genbrug er noget af det bedste for vores klode).
Engangsbleerne forbrændes her i Danmark, hvilket ikke er godt for miljøet. Som udgangspunkt varer bleperioden med engangsbleer ca. 3 år. I den tid forbruger et barn omkring 6-7000 bleer inden det bruger potten. Det omkring 1,5 ton bleer der skal forbrændes, hvis det er engangsbleer man bruger.*

Moderne stofbleer kan være billigere:

Det er penge at spare ved at vælge moderne stofbleer. Regner vi for nemhedens skyld med 7000 engangsbleer til en pris på 1,50 kr per styk, bliver det til 10.500 kr før baby har smidt bleen og bruger potten i stedet.
Bleperioden med et stofblebarn varer oftest omkring 2-2,5 år. Med en standard stofblepakke (3500-4000,- kr), inkl. udstyr (ca. 1000,- kr ) og vask (ca. 1700,- kr) koster det som regel omkring 6500,- kr*. Men man kan ofte gøre det endnu billigere, især hvis du bruge gylpeklude og selv strikker blebukser til.
Der er selvfølgelig ingen garanti for at netop den løsning du vælger rent faktisk er billigere end engangsbleerne ville have været. Men du kan vælge at spare, hvis du ønsker det.

Moderne stofbleer kan være sundere for babys hud:

Engangsbleer er fyldt med skadelig kemi. De er lavet af plastmaterialer og indeholder ofte superabsorberende stoffer (SAP), som er udvundet af råolie. SAP har den ulempe, at det suger så meget uden at føles våd, at det forstyrrer hudens naturlige fugtbalance. Det kan give rød babymås.
Derudover er SAP tidligere blevet forbudt i tamponer, fordi det måske er kan give toksisk chock syndrom via stafylokok infektioner. Desværre er forskningen på det område ikke nået så langt endnu.
I moderne stofbleer er du fra for SAP, men selvfølgelig kan de også være lavet af syntetiske stoffer hele vejen. 
Det er også muligt at få moderne stofbleer i 100% naturmaterialer. Ofte vælger man dog en kombination, hvor det yderste vandtætte lag er syntetisk, mens de sugende inderste lag er lavet af naturmaterialer.

Moderne stofbleer er mere åndbare end engangsbleer:

Som før nævnt er engangsbleer lavet af plastmaterialer. Og vi kender vist godt alle følelsen af at være pakket ind i fx et plastik-regnslag eller måske ligefrem en stor skraldepose, skulle regnslaget ikke være ved hånden.
Det er tydeligt at hudens varme ikke slipper ud. Der bliver klamt og fugtigt og huden får ikke nok frisk luft.
Det samme gør sig gældende ved engangsbleer. Der er 3-5 grader varmere i en engangsble og huden dermed holdes varmere.* Hvis der så er fugtigt er det meget bedre grobund for baktusser.

Men hvad skal man så med EC?

EC er det naturlige valg:

Det er det man praktiserede før engangsbleerne hittede. For ingen har nogensinde syntes det var skægt at skulle skifte og vaske de gammeldags stofbleer på baby helt frem til 3-års alderen. Der var hverken grund til at trække det ud eller overskud til det. Og på samme måde forholder det sig den dag i dag i nogle kulturer. For eksempel i junglens mere afsides stammer og hos fattigere kulturer.

EC gør overgangen til toilettet nemmere og mere naturligt:

Med EC tuner du dig ind på hvad din baby har brug for. I samarbejder om at du kan hjælpe baby med at komme på toilet indtil h*n kan selv. Det er en naturlig overgang til toilet-selvstændighed og din babys værdighed holdes intakt fra start.
Babys motorik og langtidshukommelse udvikler sig samtidig med at det er helt normalt, at urin og afføring hører til i potten/toilettet. Det gør at baby ikke vil blive utryg ved at skulle vendes af med bleen. 

EC er oftest renere og nemmere for jer:

EC under amning gøres nemmere med en potte du kan have mellem benene. Top Hat Potten er lige pt. den bedste på markedet til det formål, efter min mening.

Baby slipper ofte for at sidde/ligge i sin egen urin og afføring, hvilket giver færre problemer med ble-udslæt. Desuden slipper du for at skulle skifte så mange l*rte-bleer, og hvem vil ikke gerne det?

EC knytter jer tættere sammen:

Dig og baby vil have et langt tættere bånd til hinanden, fordi du som sagt tuner dig mere ind på babys behov. Det støtter jeres tilknytning, og din babys følelse af at blive set og lyttet til. Det kan også være med til at mindske frustrationer og opbygge babys selvværd og selvtillid, når hans/hendes gråd/signaler bliver besvaret. H*n lærer at hans/hendes kommunikation har værdi.

EC under amning gøres nemmere med en potte du kan have mellem benene. Top Hat Potten er lige pt. den bedste på markedet til det formål, efter min mening.

EC er bedre for kloden:

Fordi man ofte bruger langt færre bleer, måske endda slet ingen, er det langt mere miljøvenligt. 

EC er bedre for kloden:

Fordi man ofte bruger langt færre bleer, måske endda slet ingen, er det langt mere miljøvenligt. 

EC fremskynder toilet-selvstændighed:

EC børn er ofte færdig med at bruge bleer langt tidligere end andre børn. De kan være toilet-selvstændige allerede ved 18 måneders alderen. 

Vil du gerne i gang med EC eller stofbleer, men har brug for støtte?

Jeg vil vældig gerne støtte dig på eller hjælpe dig i gang med din EC rejse. Som uddannet EC coach tilbyder jeg forskellige HealthyBum coaching pakker til forskellige behov. 
Skulle du ikke lige bo i nærheden af mig og have behov for én som kommer ud til dig, så kan du finde din nærmeste EC vejleder/coach på listen her.

*Tallene er fra stofbleskolen.

På grund af Covid-19 og de nuværende restriktioner, tilbyder jeg lige nu alle mine ydelser kun på virtuel basis. Det vil sige via opkald, e-mail, sms og video-chat.

Varer kan du fortsat købe ved at skrive til mig. Al betaling skal ske enten via MobilePay eller Paypal.

Velkommen til smukke!

Ringslynge

Mit navn er Liljesofie og jeg er Birthkeeper. Min mission er at støtte dig i at få den graviditet, fødsel og barselstid du drømmer om, ved at lære dig om dine muligheder, holde dit space og være dér for dig.